Kako se uklanjaju fleke od parfema?

Kako se uklanjaju fleke od parfema?

Kao što smo podsetili u prethodnom blogu, parfem se uvek nanosi na telo pre oblačenja, prevashodno kako na odeći ne bi ostale fleke. Ukoliko ipak zaboravite da nanesete parfem na kožu, već ste se obukli i žurite, pazite da parfem nanesete sa udaljenosti od oko 20cm, jer u suprotnom ćete verovatno napraviti fleku na odeći. Fleke od parfema čine mesto na kome se nalaze tamnijim i obično su kružnog oblika, a najprimetnije su na obojenoj odeći ako parfem nije obojen, kao i na beloj odeći ako je parfem obojen (parfemi često vremenom dobiju boju, kako se njihovi osnovni sastojci rastvaraju).

Uklanjanje fleka od parfema sa pamučne odeće i drugih materijala koji se mašinski peru

Postoji nekoliko tehnika za uklanjanje fleka od parfema, pri čemu mnoge ne zahtevaju sve agresivno korišćenje hemikalija, tako da preporučujemo da prvo oprobate neke od jednostavnijih tehnika, kako biste maksimalno očuvali odeću. Ako je fleka nova, relativno lako ćete je ukloniti. Dovoljno je da tapkate uporno mokrom tkaninom mesto na kome se nalazi fleka. Budite uporni i ne trljajte, a parfem bi trebalo relativno brzo da pređe sa odeće na tkaninu. Takođe, vlaženje će sprečiti da se fleka širi, što se neminovno dešava ako je koncentracija parfema jaka i ako se ne tretira.

Flekica

Sledeći korak je korišćenje rastvora koji će delovati na fleku i, uz malo sreće, učiniti da nestane. Postoji više metoda, a jedan od uspešnih podrazumave korišćenje 80% vode, 10% glicerina i 10% deterdženta za sudove. Rastvor je potrebno naneti direktno na fleku, a što manje na okolnu površinu. Preko tako nakvašene površine postavlja se papirni ubrus, koji stoji desetak minuta, a potom se menja. Ako ni ova tehnika nije dala rezultate možete probati i sa čistim alkoholom, takođe menjajući ubrus na 10 minuta.

Uklanjanje fleka sa drugih materijala

Svila je posebno osetjiva na parfeme, međutim i te fleke je moguće otkloniti. Postupak podrazumeva pranje uflekanog dela običnom vodom, zatim utrjavanje nekokoliko kapi glicerina i ponovno dobro ispiranje vodom. Alternativno, možete probati sa mešavinom 50% sirćeta (bilo kog providnog) i 50% vode.

Fleka

Ako ste napravili fleku na kožnoj jakni, uklanjanje je takođe moguće, mada na dosta neobičan način. Biće vam potrebno kukuruzno brašno, koje ćete naneti na dobro osušenu kožu. Posle oko 30 minuta istraljajte problematično mesto tvrdom četkom. Trbalo bi da je do tada palenta upila parfem iz kože.

Kada uklanjate fleke od parfema sa bilo kog materijala, važno je da ne koristite sapun, jer on će samo pomoći da se fleka učvrsti. Slobodno probajte i sa proizvodima za uklanjanje fleka, jer mnogi od njih su upravo i testirani za otklanjanje fleka od tečnosti koje sadrže ulja, kao što su parfemi.



© Parfem d.o.o. 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web