Cvetni, voćni, slatkasti, zavodljivi ili romantični… Ti divni mirisi, pakovani u elegantnim bočicama, najbolji su dodatak ličnosti svake žene, ali samo ako znate da ih izaberete i pravilno nosite. Ovo su neke činjenice koje možda niste znali o parfemima…

Razlika između toaletne vode i parfema

Sve mirise nazivate parfemima? Zapravo, veliki broj mirisa koje kupujemo u parfimerijama dolazi u obliku toaletne vode. Neki proizvođači izbacuju i parfem i toaletnu vodu istog mirisa, a neki u toaletne vode ubacuju drugačije sastojke pa miris može i da se razlikuje. Nekome toaletna voda više odgovara upravo zbog prozračnosti i prijatnog mirisa, dok parfemi onima sa osetljivijim nosem mogu da budu preintenzivni.

Muški mirisi prave se u obliku toaletne vode

Čak i oni jaki i slatkasti mirisi uglavnom su toaletne vode. Na našem tržištu prodaje se samo mali broj parfema za muškarce.

Miris ne treba nanositi na unutrašnju stranu zgloba

Popularni “trik” prskanja mirisa na unutrašnju stranu zgloba i zatim trljanja ruke o ruku zapravo je velika greška. Tim postupkom moguće je promeniti miris, pa nećete moći zaista da ocenite da li vam on odgovara ili ne. Poprskajte ga na ruku, pričekajte desetak sekundi i zatim pomirišite.

Parfem ne bi trebalo nanositi na kosu

Čest savet iz ženskih časopisa trebalo bi izbegavati. U redu je, na primer, pre važnog sastanka, poprskati malo parfema po kosi, ali ako to radite svakodnevno – kosa će vam se isušiti, a nema potrebe za time. Radije odaberite neki mirisni regenerator.

Parfem kao navika

Vaše kolege se “guše” kada uđete u prostoriju, a vi ponosno nanosite još jedan sloj parfema jer mislite da se više ne oseti? Zaista je moguće navići se na miris koji često nosite, ali to ne znači da treba stalno da ga obnavljate. I dalje su dovoljne iste količine koje ste nanosili i kad ste ga kupili.