KOJI SU MIRISI SMIRUJUĆI?

KOJI SU MIRISI SMIRUJUĆI?

Dok se za neke mirise smatra da deluju kao afrodizijak, da su dobri za koncentraciju ili za pamćenje, te tvrdnje nisu direktno naučno dokazane. Međutim, u potpunosti je dokazano da mirisi mogu delovati smirujuće, smanjujući nivo stresa, pa čak i da deluju blagotvrono kod nekih psiholoških problema zasnovanih na anksioznosti.

Kako bi definitivno dokazali smirujući efekat mirisa, japanski naučnici kreirali su test u kome su koristili miševe i miris lavande, za koji postoje indikacije da poseduje veoma izražen smirujući efekat. Miševi koji su bili izloženi mirisu lavande dok su prolazili razne lavirinte i rampe bili su pod značajno manjim stresom, pokazalo je istraživanje. Zatim je bilo potrebno stopostotno dokazati da li je miris lavande zaslužan za niže nivoe stresa i zato su u test dodati i miševi bez čula mirisa, koji zaista nisu imali snižen nivo stresa, dokazujući pretpostavku.

Lavanda

Lavanda

Lavanda smiruje koliko i lekovi za smirenje

Konačno, bilo je potrebno dokazati koja hemijska komponenta je odgovorna za smirujući efekat. Naučnici su sumnjali na linalool, organsko jedinjenje koje daje lavadi karakterističan sladak miris. Za ovu treću fazu korišćeni su miševi koji su imali čulo mirisa ali su im biohemijski bili isključeni receptori za linalool, i hipoteza se pokazala tačnom – miševi koji su osećali druge mirise ali su bili neosetljivi na linalool pokazali su iste visoke nivoe stresa kao zdravi miševi koji su trčali kroz sterilni lavirint i miševi bez čula mirisa.

Miris lavande deluje na iste GABA receptore kao i pilule za smirenje, što znači da se miris može koristiti u terapeutske svrhe, bez štetnih efekata i zavisnosti koje izazivaju lekovi.

Jasmin, limun, četinari...

Japanski eksperimenti dokazali su da veoma dobar smirujući efekat daju takođe miris limuna i četinara. Seriju sličnih testova sproveli su i nemački naučnici, koji su, osim sa miševima, radili i sa ljudima, sa fokusom na efekat mirisa jasmina. Došli su do istih zaključaka, a merenja u Nemačkoj pokazala su da je efekat jasmina na istom nivou kao smirujući efekat nekoliko najpopularnijih sedativa.

Jasmin

Jasmin

Kada je pred vama izazovan radni dan ili kada se spremate za izazov bilo koje vrste, dobra je ideja koristiti parfeme sa mirisom lavande, kao što su parfemi Azzaro pour Homme ili Aqua di Parma Colonia, kao i parfeme sa notom jasmina, citrusnog voća i četinara.



© Parfem d.o.o. 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web