KAKO ČUVATI PARFEM?

KAKO ČUVATI PARFEM?

Parfemi danas, zbog svog sastava koji je uglavnom sačinjen od aromahemikalija sintetičkog porekla, su daleko stabilniji i dugotrajniji od parfema koji su se pravili ranije, a koji su imali veći udeo mirisnih supstanci prirodnog porekla. Ipak, postoji nekoliko stvari koje veoma negativno mogu delovati na parfem. Ukoliko želite da sačuvate svoj parfem što duže, ove stvari nikako ne smete raditi:

1. Izlaganje svetlu:

Verovatno najopasnija stvar za parfem. Vidljiva svetlost se sastoji od fotona sa energijom dovoljnom da pokida hemijske veze mirisnih molekula (za razliku od utrljavanja koje to nikako ne može). Kada i ukoliko se to desi, primetićete da je vaš parfem poprimio braonkastu boju. Budite oprezni, jer dovoljno je i samo nedelju dana izloženosti jakom svetlu da vaš najdraži ljubimac bude fotohemijski spržen. Nasuprot tome, parfem koji se čuva u mraku može trajati jako dugo, potencijalno i više od ljudskog veka. Ukoliko ga nećete odmah koristiti, sačuvajte ga u kutiji u nekoj od fioka.

Devojka i parfem

2. Izlaganje toploti

Druga najveća opasnost po parfeme. Zato možete često čuti savete da parfeme ne treba držati u kupatilu, upravo jer su oscilacije u temperaturi (i vlažnosti) velike i mogu negativno uticati na kvalitet proizvoda, parfema kao i ostalih beauty pomagala. Primetićete da se parfem čak i na temperaturi kože ubrzano razvija, možete zamisliti šta bi mu uradile temperature posle prosečnog kupanja u kupatilu. Dakle, iako je najpraktičnije držati parfeme upravo tamo gde se spremamo svako jutro za školu ili posao, ipak ih pomerite i držite na nekom suvljem i hladnijem mestu.

3. Zrenje parfema

Još jednu stvar imajte na umu, a to je zrenje parfema. Svaki parfem prolazi kroz taj period, a dobra praksa u parfemskoj industriji nalaže da se parfem nikada ne pakuje dok ne prođe kroz taj proces zrenja. Najveći deo zrenja se odvija u prvih nekoliko dana, međutim sam proces se nastavlja i tokom stajanja parfema na policama, samim tim i nakon kupovine. To može biti jedan od razloga zašto vam parfemi koje pomirišete u parfimerijama mirišu drugačije od onoga što znate, zato što su sveže smućkani. Nadamo se da su vam ovi saveti značili, čuvajte vaše parfemske ljubimce, jer ipak su oni – „naša druga koža“.



© Parfem d.o.o. 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web