Da li ste probali unisex parfeme?

Da li ste probali unisex parfeme?

Većina kupaca nije sigurna kome su namenjeni unisex parfemi i ne razmatraju ih prilikom kupovine. Međutim, sa promenom načina na koji doživljavamo rodne uloge i delimo mirise, unisex parfemi postaju sve interesantniji.

Ako ste ovih dana imali priliku da pogledate neku brošuru sa parfemima ili ste čitali časopise u kojima se reklamiraju parfemi, velike su šanse da se unisex parfemi nisu pominjali, što je greška većine brendova koji reklamiraju svoje parfeme, budući da tržište unisex parfema beleži izuzetno brz rast.

Iako i dalje vlada zabluda da su unisex parfemi za žene koje žele da budu muškarci i obrnuto, kao i za seksualne manjine, kupci unisex parfema su osobe istančanog ukusa, poznavaoci parfema, oni koji traže neutralan parfem, kao i žene i muškarci koji žele da se oslobode stereotipa koje im nameće društvo. Calvin Klein je prvi 1994. godine predstvaio rodno neutralni parfem, a bio je to CK One. Iako danas postoje stotine unisex parfema, CK One je i dalje jedan od najpopularnijih.

Podela parfeme na muške i ženske je skorašnji "izum"

Tokom hiljada godina proizvodnje mirisa za ličnu upotrebu, podela na muške i ženske parfeme uopšte nije postojala, dok u mnogim delovima sveta ta podela nikada nije ni zaživela. Tako, od Turske do Indije postoje note koje se vekovima koriste i među muškarcima i među ženama, kao što su jasmin i ruža.

Muški i ženski parfemi

Podela na muške i ženske parfeme produkt je 20. veka i njena osnova je proglašenje zemljanih i jačih parfema za muške a laganijih parfema sa cvetnim notama za ženske. Ova podela je potpuno veštačka i brzo nestaje, jer čak i proizvođači koji se čvrsto drže podele na muške i žense parfeme sve više približavaju dva tipa parfema, tako da razlike lagano iščezavaju.

Nosi ono što ti se sviđa

Dok mnogi autori kao razlog za rast interesovanja za unisex parfeme navode promenu rodnih uloga, u smislu da mnoge žene ne žele na stari način da podvlače svoju ženstvenost (isto važi za i muškarce), postoji i jedan daleko jednostavniji razlog. Ljudi su danas slobodniji da nose šta im se sviđa, što je vidljivo i na polju mode, pa su tako slobodniji i da biraju parfeme koji im se dopadaju bez obzira da li su "muški" ili "ženski". Ovaj trend će se svakako nastaviti, tako da u relativno skoroj budućnosti možemo očekivati da će tržište biti relativno ravnomerno podeljeno na muške, ženske i unisex parfeme.

Unisex parfemi

 



© Parfem d.o.o. 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web