7 zanimljivosti koje niste znali o parfemima!

7 zanimljivosti koje niste znali o parfemima!

Iako parfeme koristimo gotovo svakodnevno, nismo upoznati sa mnogim činjenicama koje se tiču njihovog sastava i porekla.

Za vas izdavajamo 7 manje poznatih činjenica o mirisima.

1. Naučne studije su potvrdile da postoji poveznost između mirisa i emocija. To znači da ukoliko odaberete pravi parfem, možete doprineti svom dobrom raspoloženju. Pri izboru znajte da lavanda služi za relaksaciju, a porastu energije doprinose citrusne note.

2. Priroda je neiscrpan izvor materijala za parfeme. Svi delovi biljke – cveće, seme, lišće, seme, korenje, smola, lišajevi, pa čak i mikroorganizmi, česti su sastojci parfema.

Flowerbomb bloom

3. Pored biljaka, životinje su takođe bogat izvor materijala, kada je proizvodnja parfema u pitanju.
Pri spravljanju čudesnih mirisnih kombinacija, najviše se koristi saće, mošus, ambra.

4. Najranije verzije parfema pravljene su mešanjem esencijalnih ulja sa alkoholima.  Ovakve kombinacije su pripremane za mađarsku kraljicu Elizabetu još 1310. godine. Ovaj parfem je nazvan „Mađarska voda“, koji je podjednako korišćen i kao tonik i kao parfem. Lekari su ovu mešavinu često prepisivali svojim pacijentima kao tečnost za ispiranje za različite vrste bolesti.

Esencijalna ulja

5. Začini su oduvek bili jedan od sastavnih činilaca parfema. Sledeći put kada budete mirisali neki parfem, obratite pažnju da li osećate tamjan ili možda korijander .

6. Da li spadate u red onih koji toliko obožavaju slaninu, da imate utisak da vam njen miris i ukus nikada ne mogu dosaditi?! Ukoliko je odgovor potvrdan, oduševiće vas činjenica da postoji parfem sa mirisom slanine. „Bacon by Fargginay“ je davne 1920. godine kreirao jedan pariski mesar, koristeći mešavinu 11 esencijalnih ulja i mirisa slanine.

7. Da li ste znali da jasmin, koji je veoma čest sastojak parfema, potiče od derivata ugljenog katrana?!

Nadamo se da ćete nakon ovog teksta pronaći idealan parfem za sebe.

 



© Parfem d.o.o. 2024. Sva prava zadržana. Razvoj Smart Web